Geregistreerd partnerschap ontbinden: hoe werkt het?

Geregistreerd partnerschap ontbinden: hoe werkt het?

Geregistreerd partnerschap ontbinden: hoe werkt het?

Ook wanneer u niet officieel getrouwd bent, maar wel geregistreerd partnerschap bent aangegaan, kan het ontbinden daarvan veel op een echtscheiding lijken. Ook bij een geregistreerd partnerschap heeft u immers samen spullen aangeschaft, kinderen gekregen en wellicht een huis gekocht. Lees in deze blog hoe het werkt wanneer  u uit elkaar wilt gaan na geregistreerd partnerschap.

Geregistreerd partnerschap ontbinden

Geregistreerd partnerschap kun je zonder rechter ontbinden wanneer er geen minderjarige kinderen bij betrokken zijn. Is dit wel het geval, dan bent u net als bij een echtscheiding verplicht om het bij een rechter te laten ontbinden.

Zonder tussenkomst van de rechter

Wanneer u geregistreerd partnerschap kunt ontbinden zonder tussenkomst van een rechter, heeft u alleen een advocaat of notaris nodig. Deze maakt samen met jullie een overeenkomst op. Daarin staat dat jullie het geregistreerde partnerschap willen beëindigen en er staan afspraken in over bijvoorbeeld alimentatie en het verdelen van het pensioen.

Met tussenkomst van de rechter

Wanneer u geregistreerd partnerschap moet ontbinden via een rechter, moet er eerst een verzoekschrift worden ingediend bij de rechter. Net als bij een echtscheiding moet u een ouderschapsplan meesturen. Hierin staat hoe jullie het gaan regelen met de kinderen. Ook is het belangrijk een convenant op te stellen met gemaakte afspraken over het verdelen van spullen.

Hulp bij ontbinden geregistreerd partnerschap

Een familie mediator kan helpen bij het ontbinden van geregistreerd partnerschap en helpt bij de verdeling van de gezamenlijk opgebouwde bezittingen; de woning, gezamenlijke verzekeringen, vervoermiddelen en spaarrekeningen. Ook kan een familiemediator helpen wanneer u het samen niet eens bent.

Scheiden Amersfoort

Alle informatie over scheiden in Amersfoort vind u in dit artikel

Heeft u vragen?

Ik kan u helpen bij dit soort vragen. Woont u in Amersfoort of omgeving? Neem dan vrijblijvend contact met mij op.

Meest recente blogs

Amersfoort

We weten allemaal dat wij

Een scheiding brengt allerlei gevoelens

Sinds 1 maart 2009 zijn

Neem direct contact op

Scheidingsbemiddeling Amersfoort - Betty Oegema - logo footer

Scheiding uitstellen door corona?

Dit hoeft niet nodig te zijn!

  • Gesprekken per videocall
  • Komende 3 maanden alles regelen
  • In de zomer het scheidingsproces afgerond