Mogen 12-jarige kinderen zelf kiezen bij wie ze gaan wonen?

Mogen 12-jarige kinderen zelf kiezen bij wie ze gaan wonen?

Mogen 12-jarige kinderen zelf kiezen bij wie ze gaan wonen?

Er bestaat veel onwetendheid als het gaat om kinderen en de keuze bij welke ouder ze willen gaan wonen na een scheiding. In veel van deze discussies wordt gezegd dat kinderen op het moment dat ze 12 jaar worden, zelf mogen kiezen bij wie ze willen gaan wonen. Nu kunt u zich afvragen of het een goed idee is om kinderen vanaf 12 jaar die keuze zelf te laten maken, het is bovendien niet waar.

Volwassen keuze

Vanaf het moment dat kinderen de leeftijd van 18 jaar bereiken en volgens de wet meerderjarig worden, krijgen ze pas bij wet de mogelijkheid zelf dit soort keuzes te maken. Totdat kinderen 18 jaar worden ligt de beslissing bij dit soort keuzes bij de gezaghebbende ouders of de voogd. Wanneer ouders gaan scheiden is het dus aan de ouders – eventueel met behulp van een scheidingsbemiddelaar – om de keuze te maken bij wie het kind gaat wonen en in welke frequentie het kind de ouders bezoekt.

Kinderverhoor

Het kan natuurlijk voorkomen dat de ouders er samen niet uit komen, om welke reden dan ook. Te vaak wordt in dit soort gevallen gedacht dat het kind dan mag kiezen, maar dit is onjuist. Het is de rechter die na afweging van allerlei zaken beslist. De rechter kan en mag kinderen wel betrekken in die besluitvorming via het zogeheten kindgesprek, ook wel bekend onder de naam kinderverhoor. Het kind dan in een gesprek met de rechter zijn of haar voorkeuren uitspreken. De rechter hoeft echter geen rekening te houden met de uitkomst van dit gesprek.

Verstandige keuze

De rechter moet de afweging maken of het kind in staat is de juiste keuze te maken. Het kan natuurlijk zijn dat het kind kiest omdat het bij de één minder streng wordt opgevoed, of meer mag snoepen, op de tablet mag, etc. Dat soort overwegingen van het kind kan en mag de rechter natuurlijk niet laten meewegen. Vandaar dat het eindbesluit bij de rechter ligt.

Voorkeuren

Ook kan de vraag aan een kind om een keuze te maken tussen één van beide ouders psychische consequenties hebben. Voor veel kinderen is die keuze erg moeilijk, zo niet onmogelijk en kan dit op latere leeftijd trauma’s opleveren. Het kind wordt per slot van rekening gevraagd één van de ouders af te wijzen.

Scheiden Amersfoort

Alle informatie over scheiden in Amersfoort vind u in dit artikel

Vragen over kinderverhoor?

Heeft u mediation nodig bij deze vraagstukken? Heeft u vragen over scheiden en bent u op zoek naar begeleiding of advies? Neem dan vrijblijvend contact met mij op.

 

 

Meest recente blogs

Amersfoort

We weten allemaal dat wij

Een scheiding brengt allerlei gevoelens

Sinds 1 maart 2009 zijn

Neem direct contact op

Scheidingsbemiddeling Amersfoort - Betty Oegema - logo footer

Scheiding uitstellen door corona?

Dit hoeft niet nodig te zijn!

  • Gesprekken per videocall
  • Komende 3 maanden alles regelen
  • In de zomer het scheidingsproces afgerond