Scheiden via een advocaat of met een mediator?

Scheiden via een advocaat of met een mediator?

Scheiden via een advocaat of met een mediator?

Neem je een advocaat in de hand of schakel je een mediator in? Wanneer je gaat scheiden kom je voor lastige keuzes te staan. Omdat scheiden gepaard gaat met veel emoties is het aan te raden je te laten bemiddelen in die keuzes. Maar is een advocaat nu handiger of juist een mediator? Deze keuze is afhankelijk van de situatie en hoe je je scheiding wilt laten verlopen. Aan beide kleven voor- en nadelen, welke we in deze blog zullen belichten.

Communicatie samen en in harmonie met een mediator

Wanneer je in harmonie wilt scheiden, wat aan te raden is, zeker als er kinderen in het spel zijn, dan is een mediator een goede keuze. Deze bemiddelaar heeft een neutrale positie en zal beide partijen evenveel energie geven. De mediator zorgt dat de communicatie tussen beide partners in harmonie verloopt, geeft (juridisch) advies en helpt met het verwerkingsproces. Een echtscheidingsbemiddelaar is onpartijdig.

Enkele voordelen van een mediator op een rij:

 • Omdat jullie beiden meer invloed hebben op de gemaakte afspraken, worden de afspraken veel beter gedragen, dan bij een scheiding waarbij de advocaat of advocaten een rol spelen.
 • Wanneer er kinderen in het spel zijn wordt hier tijdens de mediation uitvoerig aandacht aan besteed. Deze zijn immers het belangrijkste.
 • De scheiding verloopt relatief snel, met een acceptabele uitkomst voor beide partners.
 • Aangezien de procedure snel verloopt, blijven de kosten laag.
 • Bemiddeling zorgt voor een vriendschappelijke scheiding. Dat werkt positief bij toekomstig contact tussen de partners.

Tijdens mediation is er, naast het regelen van praktische zaken, ook ruimte voor verwerking en emoties. Wanneer je daar geen behoefte aan hebt, dan kan het zijn dat deze manier van bemiddeling niet voor jou is.

Als je er samen niet uit kunt komen, dan kun je ook een advocaat in de hand nemen. Dat heet ‘scheiden op tegenspraak’ of éénzijdig verzoek. Jij overlegt met jouw advocaat wat je wilt en hoe de scheiding verlopen moet. Vervolgens gaat jouw advocaat met jouw eisen in overleg met de advocaat van je ex-partner. Het feit dat je door iemand vertegenwoordigd wordt en niet zelf de confrontatie aan hoeft te gaan kan als groot voordeel voelen.

Nadelen van het inschakelen van een advocaat:

 • De advocaat praat eerst met jou, dan met de andere advocaat, die op zijn beurt weer met zijn cliënt moet overleggen. Deze procedure duurt door deze tussenstappen relatief lang.
 • Vanwege dit lange proces kunnen de kosten behoorlijk oplopen.
 • Door je juridisch bij te laten staan, komen jij en je ex-partner tegenover elkaar te staan. Dit kan de relatie negatief beïnvloeden en het contact na de scheiding verslechteren.

In welke situatie bevindt jouw relatie zich?

Belangrijkste conclusie die we kunnen trekken, is dat de keuze voor een advocaat, danwel een mediator afhangt van de situatie waarin je je bevindt. Is de situatie uit de hand gelopen of kom je er niet uit en werkt praten met elkaar niet meer? Dan kan een advocaat uitkomst bieden.  Wil je de scheiding op een rustige, vredelievende manier afhandelen, dan helpt een mediator je daarbij. Deze laatste methode is ook zeker aan te raden wanneer er kinderen in het spel zijn.

Scheiden Amersfoort

Alle informatie over scheiden in Amersfoort vind u in dit artikel

Heeft u vragen?

Ik kan u helpen bij dit soort vragen. Woont u in Amersfoort of omgeving? Neem dan vrijblijvend contact met mij op.

Meest recente blogs

Amersfoort

We weten allemaal dat wij

Een scheiding brengt allerlei gevoelens

Sinds 1 maart 2009 zijn

Neem direct contact op

Scheidingsbemiddeling Amersfoort - Betty Oegema - logo footer

Scheiding uitstellen door corona?

Dit hoeft niet nodig te zijn!

 • Gesprekken per videocall
 • Komende 3 maanden alles regelen
 • In de zomer het scheidingsproces afgerond