Scheiden en de gevolgen voor uw pensioen

Scheiden en de gevolgen voor uw pensioen

Scheiden en de gevolgen voor uw pensioen

Als u gaat scheiden heeft dit vaak directe gevolgen voor uw financiële situatie, denk hierbij aan zaken als de hypotheek op het koophuis, alimentatie en kosten van de scheiding zelf. Er zijn echter ook gevolgen op de wat langere termijn: uw pensioen. Daarover meer in deze bijdrage.

Scheiden: de gevolgen voor uw pensioen

Indien u getrouwd was hebben u en uw ex-partner beiden recht op de helft van het ouderdomspensioen dat tijdens het huwelijk of geregistreerd partnerschap is opgebouwd. Deze verdeling geldt overigens voor scheidingen na 30 april 1995. U dient het pensioenfonds uiteraard wel op de hoogte te brengen van uw scheiding. Let op: dat moet binnen 2 jaar. Een formulier daarvoor vindt u hier.

Daarnaast is er vaak ook recht op nabestaandenpensioen. Dit is een pensioen wat u zou krijgen wanneer uw partner zou komen te overlijden. Als er getrouwd is onder huwelijkse voorwaarden, kunnen er over het pensioen andere afspraken zijn gemaakt. Uw ex-partner kan ook afzien van een eventueel nabestaandenpensioen.

Andere mogelijk verdeling van het pensioen na scheiding

Naast dat u het, binnen het huwelijk, opgebouwde pensioen verdeelt, kunt u er met elkaar  ook andere afspraken over maken. Het is daarbij belangrijk dat die verdeling zorgvuldig gebeurt. Daarom is het vaak raadzaam een pensioenadviseur te raadplegen. Het pensioen kan het beste gezien worden als een spaarpotje (voor later) dat  verdeeld wordt. Het pensioenfonds gaat na de echtscheiding precies berekenen wat er voor de ex-partner gereserveerd zal worden. Degene die het pensioen opbouwt spaart gewoon verder.

Scheiden Amersfoort

Alle informatie over scheiden in Amersfoort vind u in dit artikel

Heeft u vragen?

Ik kan u helpen bij dit soort vragen. Woont u in Amersfoort of omgeving? Neem dan vrijblijvend contact met mij op.

Meest recente blogs

Amersfoort

We weten allemaal dat wij

Een scheiding brengt allerlei gevoelens

Sinds 1 maart 2009 zijn

Neem direct contact op

Scheidingsbemiddeling Amersfoort - Betty Oegema - logo footer

Scheiding uitstellen door corona?

Dit hoeft niet nodig te zijn!

  • Gesprekken per videocall
  • Komende 3 maanden alles regelen
  • In de zomer het scheidingsproces afgerond