Hoe werkt scheiden van een buitenlandse partner

Hoe werkt scheiden van een buitenlandse partner

Hoe werkt scheiden van een buitenlandse partner

Scheiden van een buitenlandse partner

 

Buitenlandse partner

Scheiden is al lastig, maar er komen nog meer vragen op je af wanneer je met een buitenlandse partner getrouwd bent, of zelfs beiden in het buitenland woont. Welk recht is van toepassing? Moet je allebei in Nederland wonen op het moment van scheiden? Heb ik wel Nederlandse rechten als ik in het buitenland ga scheiden? Allemaal vragen waar je tegenaan loopt.

In Nederland scheiden

Om in Nederland te kunnen scheiden moet in ieder geval één van de twee minstens een jaar lang voor de aanvraag van de scheiding in Nederland wonen. Wanneer de partner naast de buitenlandse nationaliteit ook de Nederlandse heeft, is die periode zes maanden. Hier is het Nederlandse recht van toepassing.

In het buitenland gehuwd en in Nederland scheiden

Dat is mogelijk, ook als je beiden niet de Nederlandse nationaliteit hebt en in het buitenland gehuwd bent, is het mogelijk om in Nederland te scheiden.

In het buitenland scheiden

In alle landen die lid zijn van de EU kun je scheiden, wanneer het huwelijk voltrokken is in Nederland. In landen buiten de EU gelden de regels van dat land. Als het huwelijk wordt ontbonden nadat je 10 jaar of langer in Nederland woont is het Nederlands recht van toepassing. Laat je in dat geval bijstaan door een lokale advocaat of mediator. Ben je in het buitenland getrouwd en woon je daar nog, laat je dan ook adviseren door de inheemse juristen, want de regels en procedures verschillen per land.
In sommige landen moet de echtscheiding ook in het land waar men is gehuwd worden ingeschreven.

Scheiden met een verblijfsvergunning

Ook als je een verblijfsvergunning hebt kun je in Nederland scheiden. Ook als jullie beiden een verblijfsvergunning hebben en in het buitenland zijn getrouwd. Het is wel verstandig om te informeren of de scheiding geen invloed heeft op de verblijfsstatus. Als er sprake is van een verblijfsstatus bij partner kan de scheiding gevolgen hebben voor de vergunning. Bij de IND kan je navragen wat jouw situatie is.

Hulp nodig?

Ben je getrouwd met een buitenlandse partner of ben jij de buitenlandse partner? Dan is het verstandig je goed te laten informeren en begeleiden tijdens je scheiding. Wil je hier meer over weten? Neem dan contact met me op.

Meest recente blogs

Amersfoort

We weten allemaal dat wij

Een scheiding brengt allerlei gevoelens

Sinds 1 maart 2009 zijn

Neem direct contact op

Scheidingsbemiddeling Amersfoort - Betty Oegema - logo footer

Scheiding uitstellen door corona?

Dit hoeft niet nodig te zijn!

  • Gesprekken per videocall
  • Komende 3 maanden alles regelen
  • In de zomer het scheidingsproces afgerond