School en scheiden

School en scheiden

School en scheiden

Een scheiding heeft effect op kinderen. In de vorige blog kwamen de 9 meest voorkomende emoties al voorbij, de kinderen maken de

meeste daarvan ook mee. Kinderen veranderen hierdoor. Dat effect merk je ook in de klas en dat wordt vaak onderschat. De concentratie wordt vaak minder, kinderen worden stiller of juist luidruchtiger of zelfs agressief. Niet iedere docent weet precies hoe daar mee om te gaan in de klas.

Een scheiding is merkbaar in de klas

Natuurlijk zijn de ouders verantwoordelijk voor het gedrag van hun kind, maar de docent kan hierin wel ondersteunend zijn. Dat moet zelfs, want het gedrag van een kind zie je ook terug in de cijfers en dus in de toekomst van het kind. En niet alleen zie je het terug in de cijfers, het kind reageert ook anders ten opzichte van zijn klasgenoten. Hierdoor heeft een scheiding effect op de hele klas.

Aangezien kinderen een groot deel van hun jeugd in de klas doorbrengen zou het handig zijn als alle docenten de knowhow bezitten hoe om te gaan met de onzekerheid en angst die kinderen bij scheidingen ervaren. Leraar Pieter Stoop zag in zijn klas hoe kinderen hieronder konden lijden en besloot een cursus op te zetten.

De klas als veilige haven

“De basisschool moet een plek zijn waar kinderen zich veilig en vertrouwd moeten voelen, maar op dit moment is er niet voldoende kennis om de kinderen goed te begeleiden”, zo zegt hij. “Leraren, begeleiders en schooldirecteuren leren tijdens de cursus hoe ze een kind het beste kunnen opvangen als verteld wordt dat de ouders uit elkaar gaan. Belangrijk is dat het kind weet dat er oog is voor zijn of haar situatie, en dat de leerkracht laat merken dat hij of zij weet wat er in het leven van het kind speelt.”

Ook de signalen waar op gelet moet worden passeren de revue tijdens de cursus. “Als het kind concentratieproblemen krijgt, of problemen met vriendjes of vriendinnetjes, moet de docent aan de bel trekken en het gesprek aangaan met de ouders.” Wel moet de docent natuurlijk oppassen dat hij niet als scheidingsbemiddelaar gaat optreden. Dat is een vak apart…

Scheidingsprotocol

De meeste basisscholen hebben een scheidingsprotocol. Hierin staat welke ouder het kind ophaalt op welke dag en welke ouder naar de ouderavond komt. Het protocol zegt echter niets over de gevoelens van een kind en hoe daarmee om te gaan. Kinderen moeten ook hun vragen kunnen stellen in de klas.

Scheiden Amersfoort

Alle informatie over scheiden in Amersfoort vind u in dit artikel

HULP NODIG?

Deze cursus behandelt juist die aspecten die het kind kunnen helpen dit te verwerken. Mijn advies als familiemediator is dan ook dat elke school deze cursus verplicht zou moeten stellen.

Wilt u meer informatie over scheiden, heeft u vragen of bemiddeling nodig? Neem dan contact met me op.

Meest recente blogs

Amersfoort

We weten allemaal dat wij

Een scheiding brengt allerlei gevoelens

Sinds 1 maart 2009 zijn

Neem direct contact op

Scheidingsbemiddeling Amersfoort - Betty Oegema - logo footer

Scheiding uitstellen door corona?

Dit hoeft niet nodig te zijn!

  • Gesprekken per videocall
  • Komende 3 maanden alles regelen
  • In de zomer het scheidingsproces afgerond