Van je af schrijven helpt!

Van je af schrijven helpt!

De emoties die bij een scheiding horen, moet u goed verwerken. Doet u dit niet, dan is de kans groot, dat u deze in fysieke kwalen alsnog weer tegenkomt. Er wordt weleens geroepen “schrijf het van je af”, maar is dat serieus een handige tip of niet? Jazeker wel. Een onderzoek, uitgevoerd door de universiteit van Arizona, toont aan, dat er een daling van de hartslag optreedt en de psychische gesteldheid beter in balans komt, wanneer mensen hun verhaal opschrijven.

Opschrijven wat je voelt

In dit Amerikaanse onderzoek, waar 109 mannen en vrouwen meededen die in scheiding lagen of net gescheiden waren. De groep kreeg vooraf zowel een lichamelijk als psychisch onderzoek om daarna in drie groepen te werden ingedeeld. Daarna werd hen gevraagd een schrijfopdracht uit te voeren.

Groep één schreef in een dagboek simpel chronologisch op wat ze meemaakten, zonder emoties of waardeoordeel. Groep 2 werd juist gevraagd om alle emoties te noteren die de scheiding bij hen opriepen. De derde en laatste groep mocht in verhaalvorm, dus met een begin een midden en een eind, opschrijven wat ze deden, waar ze tegen aan liepen en wat ze daarbij voelden gedurende de scheiding.

Hartslag omlaag schrijven

De scheidende mensen werden nog tweemaal onderzocht gedurende het onderzoek. En wat bleek? De groep die hun emoties en belevenissen moesten opschrijven en de emoties daarbij benoemden bleken een lager hartslag te hebben dan de andere twee groepen. Ook bleek hun hartslag meer te variëren wat erop duidt, dat hun aanpassingsvermogen goed is. Dit betekent weer dat ze innerlijke rust ervaren en een goede psychische balans hebben.

Afsluiten

De onderzoekers concluderen hieruit, dat het ‘van je af schrijven’ van heftige gebeurtenissen of moeilijke fases als scheiden helpt bij het verwerken ervan. Wanneer een belevenis wordt opgeschreven met een begin, een midden en een eind wordt ook de bijbehorende emotie afgesloten. De andere groepen werden nog regelmatig geconfronteerd met die emotie. Conclusie? Pak pen en papier en schrijf het van je af!

Scheiden Amersfoort

Alle informatie over scheiden in Amersfoort vind u in dit artikel

Hulp nodig?

Wil je meer informatie, heb je vragen of behoefte aan bemiddeling bij het uit elkaar gaan? Neem dan contact met me op.

Meest recente blogs

Amersfoort

We weten allemaal dat wij

Een scheiding brengt allerlei gevoelens

Sinds 1 maart 2009 zijn

Neem direct contact op

Scheidingsbemiddeling Amersfoort - Betty Oegema - logo footer

Scheiding uitstellen door corona?

Dit hoeft niet nodig te zijn!

  • Gesprekken per videocall
  • Komende 3 maanden alles regelen
  • In de zomer het scheidingsproces afgerond