Wat te doen met je huisdier bij een scheiding?

Wat te doen met je huisdier bij een scheiding?

Wat te doen met je huisdier bij een scheiding?

Bij een scheiding moet van alles worden geregeld; de boedel moet verdeeld, wie gaat waar wonen, wat gebeurt er met de kinderen, allemaal vragen die op je afkomen. Vaak wordt pas (te) laat aan het huisdier gedacht. Maar huisdieren zijn vaak een essentieel onderdeel van het gezin. Hoe is de wetgeving omtrent het ‘verdelen’ van huisdieren?

Scheiding huisdieren

De hond is van mij!

Helaas voorziet de wet niet in huisdieren als het om scheiden gaat. Wel is er wettelijk afgesproken dat iedereen die een huisdier heeft, een algemene zorgplicht heeft voor het dier. Maar wanneer je uit elkaar gaat, kun je niet terugvallen op wetten die speciaal voor huisdieren gelden.

De kat in de auto krijgen

Dan moeten we dus verder kijken in het wetboek. De wet zegt bijvoorbeeld wel dat een huisdier ‘een ding’ is, dus onderdeel van de gemeenschappelijke boedel. Maar het is een dier waar je van houdt en je wilt ook aan het belang van het dier denken. Dieren voelen veel stress bij een verhuizing. Katten kunnen bijvoorbeeld heel slechts tegen veranderingen van omgeving. Ook het vervoer via de auto kan zeer stressvol zijn. Een omgangsregeling waarbij het huisdier periodiek bij de één en vervolgens weer bij de ander is, is voor die dieren niet wenselijk en klinkt het als een verstandige keuze deze dieren aan één persoon toe te wijzen.

Bestaan er omgangsregelingen?

Honden daarentegen hechten zich vooral aan de mensen en niet per se aan de locatie. Daarnaast levert verhuizen een hond over het algemeen geen stress op. Bij honden komt het dan ook vaak voor dat er omgangsregelingen getroffen worden bij een scheiding. Wij raden je aan dit ook in het convenant op te nemen, zodat er op langere termijn geen twijfel over kan ontstaan. Denk goed na over je huisdieren en maak op tijd goede afspraken hierover, zodat jij en je huisdier straks niet voor verrassingen komen te staan. Dat komt het dier en jullie ten goede.

Scheiden Amersfoort

Alle informatie over scheiden in Amersfoort vind u in dit artikel

Hulp nodig?

Heb je hulp nodig bij het opstellen van een omgangsregeling voor je huisdier? Heb je vragen over scheiden of bemiddeling nodig? Neem dan contact met me op.

Meest recente blogs

Amersfoort

We weten allemaal dat wij

Een scheiding brengt allerlei gevoelens

Sinds 1 maart 2009 zijn

Neem direct contact op

Scheidingsbemiddeling Amersfoort - Betty Oegema - logo footer

Scheiding uitstellen door corona?

Dit hoeft niet nodig te zijn!

  • Gesprekken per videocall
  • Komende 3 maanden alles regelen
  • In de zomer het scheidingsproces afgerond