SAMENLEVINGSOVEREENKOMST

BETTY OEGEMA, RUIM 10 JAAR ERVARING

SAMENLEVINGSOVEREENKOMST

U bent niet gehuwd:

U heeft een samenlevingsovereenkomst

U heeft geen samenlevingsovereenkomst

Wanneer u gaat scheiden terwijl u niet getrouwd bent, maar er is wel een samenlevingsovereenkomst dan hoeft u niet naar de rechter.

Indien u minderjarige kinderen heeft (jonger dan 18 jaar), dan bent u verplicht om een ouderschapsplan op te stellen. Dit ouderschapsplan hoeft niet naar de rechter. Het is belangrijk en zeker ook in het belang van de kinderen dat er goede afspraken worden gemaakt. De afspraken voor de kinderalimentatie worden ook in het ouderschapsplan vastgelegd.

In een samenlevingsovereenkomst staat vaak hoe u de overeenkomst kunt beëindigen. Wanneer er destijds afspraken zijn gemaakt over schulden of vermogen dient hier goed naar gekeken te worden. Wanneer er sprake is van een koopwoning die door u beiden is gekocht en als de hypotheek gezamenlijk is aangegaan, dan is het verstandig de afspraken hierover in een convenant op te nemen.

Met mijn ervaring als mediator en in de financiële dienstverlening kan ik u hierbij goed van dienst zijn.

GEEN SAMENLEVINGSOVEREENKOMST

In dit geval hoeft u bij scheiding niet naar de rechter. Wanneer u minderjarige kinderen heeft (jonger dan 18 jaar) dan bent u echter wel verplicht om een ouderschapsplan op te stellen. Dit ouderschapsplan hoeft niet langs de rechter. Het is belangrijk en zeker ook in het belang van de kinderen dat er goede afspraken worden gemaakt. De afspraken voor de kinderalimentatie worden ook in het ouderschapsplan vastgelegd.

Wanneer er sprake is van een koopwoning die door u beiden is gekocht en als de hypotheek gezamenlijk is aangegaan is het verstandig de afspraken hierover in een convenant op te nemen.

Indien u geen gezamenlijke woning of hypotheek heeft, is het dikwijls niet nodig om afspraken in een convenant op te nemen en kunt u, indien er minderjarige kinderen zijn, volstaan met een ouderschapsplan.

CONTACT

Met mijn ervaring als mediator en in de financiële dienstverlening kan ik u hierbij goed van dienst zijn.

 
Scheidingsbemiddeling Amersfoort - Betty Oegema - logo footer

Scheiding uitstellen door corona?

Dit hoeft niet nodig te zijn!

  • Proces per videocall
  • Komende 3 maanden alles regelen
  • In de zomer het scheidingsproces afgerond