TIPS VOOR HET MAKEN VAN EEN GOED OUDERSCHAPSPLAN

TIPS VOOR HET MAKEN VAN EEN GOED OUDERSCHAPSPLAN

Sinds 1 maart 2009 zijn scheidende partners die samen het gezag hebben over hun minderjarige kinderen wettelijk verplicht om een ouderschapsplan op te stellen. In dit ouderschapsplan moeten concrete afspraken worden gemaakt over het verdelen van de zorg over de kinderen, denk daarbij aan een omgangsregeling, kinderalimentatie en belangrijke zaken die direct van invloed zijn op de opvoeding van de kinderen.  In deze blog vertel ik u graag meer over het maken van een goed ouderschapsplan.

Ouderschapsplan is verplicht voor ouders

Of u nu gehuwd bent, een geregistreerd partnerschap hebt of samenwoont: u bent als ouder wettelijk verplicht om een ouderschapsplan op te stellen bij scheiding. De kinderen hebben na de echtscheiding immers recht op verzorging door beide ouders. Hoe de zorg wordt verdeeld is uiteraard aan de ouders zelf. In de basis gaat het erom dat de kinderen verzekerd zijn van goede zorg door beide ouders. Het is aan te bevelen om uw afspraken met de kind (eren) af te stemmen. Uiteraard op hun leeftijd afgestemd. Een veel voorkomende misvatting is dat kinderen vanaf 12 jaar mogen bepalen bij welke ouder ze gaan wonen. Bij kinderen in de leeftijd van 12 tot 16 jaar dienen de ouders wel rekening te houden met de wensen van een kind. Komen de ouders er niet samen uit dan zal de rechter een beslissing nemen. Wanneer de rechter moet beslissen zal de rechter de wensen van het kind  mee laten wegen maar ze zullen altijd kijken naar alle omstandigheden.

Een checklist opstellen kan handig zijn

Door tijdens het echtscheidingsproces gezamenlijk een ouderschapsplan op te stellen, denkt u al in een vroeg stadium goed na over uw taak in de periode na de scheiding. Voor u start met het samenstellen van het ouderschapsplan, is het zinvol om een checklist op te stellen met belangrijke zaken om afspraken over te maken. Denk daarbij aan zorg, school, sport, vakanties, verjaardagen, feestdagen, halen en brengen en huisregels.

 

Voldoet het plan aan de eisen?

U bepaalt grotendeels zelf wat er in het ouderschapsplan komt te staan. Echter, de Nederlandse wet stelt wel een aantal belangrijke minimumeisen. In het ouderschapsplan moeten in ieder geval afspraken gemaakt worden over:

  • Hoe de zorg en de omgang voor de kinderen wordt regelt (zorgregeling)
  • Hoe en over welke onderwerpen er met elkaar wordt communiceert (raadpleging)
  • Hoe de kosten kinderalimentatie worden geregeld

Meer informatie over een ouderschapsplan?

Voor meer informatie over of advies omtrent het opstellen van een goed ouderschapsplan kunt u contact opnemen met Betty Oegema  van Betty Oegema Scheidingsbemiddeling  of via het online contactformulier.

 

Meest recente blogs

Amersfoort

We weten allemaal dat wij

Een scheiding brengt allerlei gevoelens

Scheiden van een buitenlandse partner

Hoe werkt scheiden van een

Neem direct contact op

Scheidingsbemiddeling Amersfoort - Betty Oegema - logo footer

Scheiding uitstellen door corona?

Dit hoeft niet nodig te zijn!

  • Gesprekken per videocall
  • Komende 3 maanden alles regelen
  • In de zomer het scheidingsproces afgerond